Hlavný hygienik SR nariadil kontroly v zariadeniach spoločného stravovania

01.06.2011 19:58

Hlavný hygienik SR Gabriel Šimko nariadil kontroly v zariadeniach spoločného stravovania vrátane školských stravovacích zariadení, pri ktorých sa bude kontrolovať pôvod zeleniny, napríklad čerstvých šalátových uhoriek, listového šalátu, paradajok a tiež manipulácia so zeleninou. Do 30. mája bola Slovenská republika "prostredníctvom systému rýchleho varovania a odpovede informovaná o 329 prípadoch hemolyticko-uremického syndrómu (HUS) vyvolaného baktériou Escherichia coli (E. coli, EHEC) v Nemecku. Ochorenia sa vyskytovali predovšetkým u žien a v takmer 90 % u osôb starších ako 20 rokov, ochoreniu spôsobenému agresívnou formou baktérie Escherichia coli v Nemecku podľahlo najmenej 14 ľudí. Zároveň vyzýva spotrebiteľov, aby si pri nákupe skontrolovali pôvod zeleniny a ovocia a nezabudli si ich umyť pred konzumáciou. Nebezpečná baktéria Escherichia coli sa nachádza na povrchu.